[Utdrag] Magnus Rönndahl klättrar omkring i de kaotiska resterna av en fullvuxen granskog. Han har en smattrande motorsåg i händerna. Andedräkten ryker i kylan. Det tar på krafterna att arbeta i röran bland rotvältor, splittrade granstammar och nedfallna trädkronor. För att föraren av skotaren, som tar bort grenar och kapar virket, ska komma åt stammarna på de stormfällda träden måste de först skiljas manuellt från roten. Klumpen kan väga flera ton och slår ofta igen som en råttfälla när stammen kapas:
– Rotvältorna är det farligaste arbetsmomentet när vi rensar i stormfälld skog. Det gäller att veta vad man gör, säger skogsarbetaren Magnus Rönndahl.
Efter stormen uppstår helt nya förutsättningar för skogsindustrin. En svensk årsavverkning föll på en natt. Ofattbara 80 miljoner kubikmeter virke måste tas omhand. Det massiva överskottet på virke sänker priserna till bottennivåer. Ett stort problem just nu är att en stor del av det stormfällda virket måste transporteras till de industrier som behöver råvara. Sågverk, pappersbruk och massatillverkning ligger ofta norrut och transporterna är en trång sektor. Åtgärder som ökade maxlaster för timmerbilar, lägre hamnavgifter och sänkt dieselskatt bidrar men räcker inte:
– Skogsindustrin är som en oljetanker. Det tar lång tid att ändra kurs. Många har fleråriga export- och importkontrakt som bygger på normala förhållanden i branschen. Nu är allt ställt på ända och många sitter i kläm, säger Håkan Larsson som är skogschef inom Högestad & Christinehof .
Stormen drog förbi norr om Hässleholm:
– Vi känner stor sympati för de drabbade norröver och kommer att bidra på alla sätt vi kan. I stormen 1999 kom smålänningarna ner till Skåne och hjälpte till. Nu får vi chans att åtgälda deras insatser, säger Håkan Larsson.