Fler skånska städer borde bejaka kraften i möten. Undervisning och utbildning behövs i alla branscher, men någon måste ta stafettpinnen och tillföra ny kunskap.
En kodbrytande idé, äkta passion och noggrann kvalitetskontroll är tre viktiga ingredienser för ett lyckat möte. Ola Björgell, regionöverläkare för allmäntjänstgöring (AT) och specialisttjänstgöring (ST) inom Region Skåne, borde veta. I mer än femton år har han arrangerat både små och stora framgångsrika möten i gränslandet mellan sjukvård, omsorg och forskning. Framgångarna bygger på en rejäl dos passion och modet att tro på sina egna idéer, och 2012 blev han utsedd till årets eventskåning samt även några år tidigare Malmöambassadör. Genom att tänka tvärprofessionellt och bredda målgruppen öppnas helt nya möjligheter:
– Jag samlar mina idéer i mobilen, just nu finns där 360 nedskrivna. Känner jag i hjärtat att det är en idé som jag vill genomföra så finns goda förutsättningar att det lyckas. Bra möten kräver ett noggrant för- och efterarbete. Både innehåll och genomförande måste vara genomtänkt och alltid hålla högsta kvalitet, och det är alltid arrangörens ansvar att ha kontroll och se till att allt håller ihop ner i minsta detalj. Det är också viktigt att se trenderna och att alltid ligga i frontlinjen. Stora Likarättsdagen under hösten 2014 är ett bra exempel. Vi fick en idé som vi trodde på, men hade ingen aning om efterfrågan fanns. Det blev snabbt fullsatt och nu är vi igång och planerar inför 2015 års upplaga, säger Ola Björgell.
Undervisning och utbildning är starka drivkrafter bakom Ola Björgells idéer och arbete. Det är viktigt att inkludera de som är unga och oerfarna, att ge dem en möjlighet att utvecklas och ta egna initiativ. Genom att vara generös med aktuell och ny kunskap och samtidigt låta människor träffas och diskutera så uppstår verklig utveckling:
– Nya tankar och idéer föds när människor möts, det är en anledning till att vi också försöker bredda målgrupperna.
Under kongressen Senior i Centrum är till exempel vårdtagare och anhöriga välkomna till en egen seniormässa, inte bara läkare och annan sjukvårdspersonal. Det ger mötet en ny dimension och nya möjligheter. Vi livesänder även vissa delar av mötet så ännu fler kan delta.
Ola är övertygad om att Skåne har goda förutsättningar att utvecklas som mötesregion:
– Skåne som plats är otroligt viktig för oss som arbetar med möten. Du kan snabbt förflytta en grupp från ett kongresscenter till ett universitet eller från ett sjukhus till en naturupplevelse. Bara att vi har Hyllie tolv minuter från Kastrup och sex minuter från centralen i Malmö skapar fantastiska möjligheter, säger Ola Björgell.
Det är smart att ta hand om de lokala eldsjälarna. De har en stark drivkraft att agera och utveckla sitt eget närområde. Praktiska saker avgör ofta till slut var ett möte hamnar. Det är viktigt att det finns en mottagande organisation som är pålitlig och hållbar över tid, menar Ola Björgell:
– Fler skånska städer borde bejaka kraften i möten. Undervisning och utbildning behövs i alla branscher, men någon måste ta stafettpinnen och tillföra ny kunskap. Event in Skåne och städernas Convention Bureaus gör ett bra och viktigt jobb. De delar med sig av sin kunskap, tid och nätverk. De stödjer och samverkar på ett bra sätt, och det gillar jag.
Text: Petter Gustafsson