2016 välkomnar Skåne och Svenska Turistföreningen (STF) Eurorando, ett av Europas största vandringsevenemang. Uppåt 7000 besökare väntas besöka Skåne under en intensiv vandringsvecka. Vandrarna erbjuds åttio olika dagsetapper i tjugosex skånska kommuner. Eventet har resulterat i en kraftsamling kring vandring i hela regionen där alla medverkande kommunerna, Event in Skåne, Region Skåne och STF alla aktivt bidrar i samarbetet.
Sylvia Nylin är vice generalsekreterare samt kommunikations- och försäljningschef på STF, en ideell medlemsorganisation med djupa rötter inom svensk natur- och kulturturism:
– Allting startade med ett tips till Event in Skåne om European Ramblers Association (ERA) och deras vandringsevent Eurorando. Event in Skåne kontaktade oss eftersom vi är medlemmar i ERA och därför kunde ansöka om att vara värdland. Vandring är en av våra medlemmars viktigaste reseanledningar, och inom STF funderade vi redan på hur vi skulle bredda vandringsupplevelsen med låglandsvandring, och inte bara fjällvandring. Samtidigt ville Skåne utvecklas som vandringsdestination. Tajmingen var perfekt och vi började skissa på en gemensam ansökan, berättar Sylvia Nylin.
Det stod tidigt klart att STF inte var riggade att ta huvudansvar för hela eventet. Det krävdes lokal förankring, inte minst hos kommunerna, och resurser som STF inte hade som ideell förening.
– STF kan bidra med volontärer och ett stort, aktivt kontaktnät för partners och sponsorer. Vi har också nära kontakt med våra 255 000 medlemmar i Sverige och tillgång till ERAs nätverk med vandringsföreningar i Europa, berättar Sylvia Nylin.
En tydlig ansvarsfördelning och kommunernas tidiga medverkan var helt avgörande för att få ihop en ansökan. På kort tid föll alla bitar på plats och under hösten 2013 kom beskedet att Skåne och STF fick förtroendet att arrangera Eurorando 2016.
– Event in Skåne tog på sig huvudansvaret för hela eventet och såg till att en projektledare snabbt kom på plats. Helsingborg spelar också en viktig roll som geografiskt nav med basecamp där invigning och avslutning äger rum. Huvudaktörerna sitter i styrgruppen och flera olika projektgrupper tar ansvar för t ex lederna, säkerhetsfrågor och sociala kringarrangemang. Det är många inblandade men vi har hittat en bra struktur att samarbeta i där Event in Skåne är den drivande parten, säger Sylvia Nylin.
Annika Borgelin är Event in Skånes projektledare för Eurorando 2016:
– Vandring blir helt klar en allt viktigare reseanledning och vi ser stor potential för Skåne att bli ännu starkare på denna marknad. Att vi har lyckats värva Eurorando till Skåne gör att vi har ett mål att arbeta mot. Vi ser ett fantastiskt engagemang i de skånska kommunerna där man idag rustar upp vandringslederna så att de är i sitt bästa skick 2016. Detta gynnar inte bara turistnäringen och sätter Skåne på kartan som en vandringsdestination. Det bidrar också till att vi får ett fantastiskt utbud av vandringsleder åt våra medborgare.
Text: Petter Gustafsson