Spännande och attraktiva händelser kan stärka en plats identitet och dragkraft. Två händelserika skånska städer är Ystad och Helsingborg, båda med flera starka återkommande event i portföljen. I Ystad har Jazzfestivalen på kort tid etablerat sig på den internationella jazzkartan.
– Idén till jazzfestivalen föddes på tåget mellan Malmö och Ystad. Av en slump mötte jag jazzpianisten Jan Lundgren och vi började diskutera möjligheten att arrangerar en festival i Ystad. Jag var då kommunstyrelsens ordförande och Ystad har en lång politisk tradition att prioritera kulturen, berättar Thomas Lantz som idag är jazzfestivalgeneral och vd för Ystad Teater.
Både teatern och Ystad som stad har en känsla av intimitet och närvaro, värden som genomsyrar både jazzfestivalen och andra evenemang.
– Vi har haft tur i Ystad. Jazzfestivalen, Ystad Tattoo och hela konceptet runt Wallanderfilmerna är initiativ från entusiaster med både nätverk och kraft att faktiskt genomföra sina idéer. Det är viktigt att de får rätt uppbackning och stöd när beslutet väl är fattat. I just jazzfestivalen gick Event in Skåne, Musik i Syd, Sparbanken Syd och kommunen in och gav tillräckliga garantier för att vi skulle våga köra igång. Som kommun är det viktigt att lyssna på alla idéer, och inte förkasta dem innan man förstår innebörden. Ystad har inte samma resurser som en stor stad och får anpassa sig efter det, men vi har en hög ambitionsnivå inom kulturen och det har gett resultat, säger Thomas Lantz.
Max Granström är vd för Helsingborg Arena och Scen AB. Här ingår bland annat Helsingborgs stadsteater, Sofiero, Helsingborg Konserthus och Symfoniorkester och Helsingborg Arena.
– Syftet med att samla allt under ett tak är att skapa ett större värde i evenemangssektorn, inte bara i Helsingborg utan hela regionen. Det finns en tydlig ambition att driva staden framåt som evenemangs-
destination, för både invånarna och besökare. Som stad vill vi producera mycket själva, det är ett sätt att säkra både kvalitet och variation i evenemangen. Staden kan ta ansvar för evenemang som ingen privat aktör kan genomföra, de som genererar samhällsekonomiskt nytta i turismomsättning och andra värden. Vi vill ha ett rikt kulturliv i Helsingborg och det är viktigt att interagera med näringslivet och de ideella organisationerna. Staden kan också stötta och bidra med resurser, kunskap, marknadsföring och logistik så att fler vågar ta steget och locka hit till exempel turneringar och tävlingar, säger Max Granström.
Malmö har länge varit ett självklart centrum för kultur-och idrottsupplevelser. Helsingborgs snabba utveckling har motverkat obalansen men det skulle vara bra att lyfta fler delar av Skåne.
– Vi måste samverka för att stärka hela Skåne. Här spelar regionen och Event in Skåne en viktig roll, både med finansiering och som dialogpartner för att utveckla regionen både i ett nationellt och inter-
nationellt sammanhang. Jag tror på det flerkärniga Skåne. Det är bra för hela regionen, menar Max Granström.